(1926 ~ 2022) ♥ Да се грижим за себе си 

...
(1926 ~ 2022) ♥ Да се грижим за себе си 
Коментари Харесай

Да се грижим за себе си ♥ Тик Нят ХАН

(1926 ~ 2022)

♥ Да се грижим за себе си 

Нашата процедура е да присъстваме изцяло тук и в този момент. Като присъстваме с цялото си внимание и схващане в сегашния миг, ние сме в контакт с чудесата на живота и по този начин те могат да ни хранят, да ни лекуват и да ни трансформират. Присъствайки, ние съумяваме да разпознаем страданието и знаем по какъв начин да го прегърнем и да го преобразуваме в подхранващи детайли. Как може да присъстваме изцяло, в случай че не се грижим за себе си? 

~ Да се грижим за нашата територия 

За да работите в градината, би трябвало да бъдете в нея. Присъствайки в градината, имате опция да се грижите за другите цветя, дървета и зеленчуци, а градината ще може да ви храни и да прави живота ви по-красив. Ако нещо се счупи, изсъхне или изгние, можем да му помогнем да се трансформира и да се трансформира в компост, който ще храни дърветата и цветята. Градинарят би трябвало да се грижи за градината. Кое е нашата градина? Нашата градина са тялото, усещанията, други мисловни обединения и съзнанието ни. 

Нужно е да бъдем в цялостно наличие на вниманието и съзнанието за себе си. Представете си страна без държавно управление, цар, кралица или президент. Няма кой да се грижи за страната. Всяка страна се нуждае от единно ръководство в една или друга форма. Същото се отнася и за нас самите. Необходимо е да присъстваме в нашата територия, да се грижим за нея, тъй като е доста огромна. Трябва да бъдем цар или кралица и да управляваме нашата територия. Необходимо е да знаем кое е скъпо и красиво, с цел да можем да го пазим. От друга страна, би трябвало да знаем кои неща не са толкоз красиви, с цел да ги поправяме или трансформираме. Нужно е да бъдем добър цар или кралица и да не бягаме от нашата страна. Има обаче хора, които не желаят да бъдат царе, а желаят единствено да избягат от тази работа, тъй като считат, че това е доста уморително! 

Ние бягаме, като гледаме телевизия, стоим с часове в интернет, слушаме музика, вървим по празненства. Не желаеме да се върнем в своята татковина. Ние сме царе или царици, които не поемат отговорността. Необходимо е да осъзнаваме своята отговорност, да признаем, че наш дълг е да бъдем суверени, да се върнем в нашата територия и да се грижим за нея. 

Можем да научим най-хубавите способи да се грижим за нашата територия. Но с цел да практикуваме осъзнатост, би трябвало да знаем по какъв начин да го вършим. 

~ Създаване на щастие 

Възможно е да създадете наслада и благополучие незабавно. Използвайки вашето дишане, вашето вървене, вашето внимание, вие произвеждате благополучие. Можете да помогнете за основаването на благополучие и в индивида против вас. 

Методът е доста елементарен. Постигнем ли наличие на вниманието и съзнанието, ние сме в положение да забележим какъв брой доста условия за благополучие има в нашето тяло и на всички места към нас. Това различаване е плод на практикуването на осъзнатост и внимание и в следствие – на постигането на цялостно присъствие; ние сме способни да забележим изискванията за благополучие, които са пред нас. Погледът ни е явен, чуваме песента на птиците, тялото ни е към момента преносимо и живо; не е вдървено като тялото на умрелия човек. Когато упражнявам осъзнатите придвижвания – поредност от 10 извършения, които изпълняваме ежедневно в Plum Village, – споделям: „ О! Още съм жив. Вдигам ръцете си към небето. Чувствам се доста благополучен “. 

В това няма нищо тъмно или плашещо. Ние просто осъзнаваме: „ А, към момента имам ръце и не съм вкочанен/а като дъска. Още не е пристигнал моментът да бъда кремиран/а “. Когато осъзнаваме по този метод изискванията за благополучие и си даваме сметка, че ръцете и краката ни са мощни и че ушите ни още чуват, ние се убеждаваме, че имаме премного условия да бъдем щастливи. Необходимо е просто да присъстваме пълноценно в сегашния миг, с цел да им се радваме. Това е един от методите за възникване на благополучие. 

Друг способ е да съпоставим актуалното си състояние с по-трудни обстановки, в които, за благополучие, не се намираме. В живота на всеки има сложни интервали, изпълнени с провокации. Това може да е акцидент, сериозна болест или гибелта на обичан човек. На някои, които са страдали като деца, им е доста мъчно да открият щастието. Във всеки остават отпечатъците от сходни прекарвания. Но в случай че в този миг съпоставим тези отпечатъци с сегашния миг, ще забележим напълно ясно по какъв начин щастието поражда незабавно. Склонни сме да одобряваме за нещо обезпечено доста от аргументите за щастието в нашия живот. Не си даваме сметка, не виждаме какъв брой скъпи са изискванията за благополучие, които са ни дарени в този миг и които може би не са били постоянно преди (или няма да бъдат постоянно в бъдеще). Затова вторият способ за възникване на благополучие е възкресяването в паметта на към този момент претърпяно в предишното страдалчество и сравняването му с изискванията за благополучие, които участват в този момент в нашия живот. По този метод щастието засиява и можете да го видите по-ясно. Това е изкуство. То няма нищо общо с изкарването на повърхността на минали премеждия и потопяването в тях. 

От: „ Покой на мозъка. Постигане на цялостно наличие тук и в този момент “, Тик Нят Хан, изд. „ Сиела “, 2014 година
Снимка: Thich Nhat Hanh (1926-2022); thichnhathanhfoundation.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР